Landing Page Nedir?

Landing Page (İniş Sayfası) Nedir?

Belirli bir pazarlama hedefi (conversion) olan web sitenizdeki herhangi bir sayfaya “landing page” (iniş sayfası) denir. İniş sayfalarının reklamlarınızla ilişkisi yatırım geri dönüşünü önemli ölçüde etkiler. İniş sayfalarında genellikle aşağıdaki aksiyonlar çevirim (conversion) olarak adlandırılır.

  • Bir form doldurulması
  • Bir sayfaya ulaşma
  • Bir doküman indirilmesi
  • Bir şey satın alınması

 

Landing Page neden önemlidir?
Yaptığınız reklam kampanyasının bir amacı varsa (ki mutlaka olmalı), ziyaretçilerin sayfanızı ziyaret edip bu dönüşümü sağlamadan gitmeleri size sadece yüklü bir reklam ve hosting faturası oluşturur. Bu yüzden, ziyaretçilerinizin dönüşüm oluşturması için yapılması gerekenleri sayfanızda mutlaka uygulamalısınız. Yatırım geri dönüşünü, dolayısıyla karınızı arttırmanın en kolay yolu budur. Bir örnek verelim.
Diyelim ki, siz günlük 5.000 TL’lik reklam yapan bir firmasınız ve günde 6.000 ziyaretçi sitenize geliyor. Bu ziyaretçilerin %2’si dönüşüm gerçekleştiriyor ve günde 120 satış yapıyor ve 6.000 TL kazanıyorsunuz. Bu hesaba göre cironuzu 2 kat arttırmanın 2 yolu var. Ya reklam harcamanızı ayda 5.000 TL arttıracaksınız ya da dönüşüm oranınızı %2 iyileştireceksiniz. Gördüğünüz gibi dönüşüm oranındaki artış, yatırım geri dönüşünüzü çok daha ekonomik olarak arttıracaktır.
Başarılı bir Landing Page oluşturmak için nelere dikkat etmelisiniz?

1. Ziyaretçiniz gibi düşünün
Başarılı bir kampanyanın önemli bir bölümü empatidir. Ziyaretçiniz gibi düşünün. Sayfanızı ziyaret eden bir kullanıcı ne düşünür?
Ziyaretçinin aklına ilk şu sorular gelir :
Acaba doğru yerde miyim? Aradığım şey burada mı?
Burası güvenilir bir sitemi?
Daha sonra ziyaretçi “Bu ürün/hizmeti satın almalı mıyım?” diye düşünür. Ve ardından:
Buradan alırsam bana ne faydası olur (fiyat, teslimat, promosyon vb. faydalar)?
Ürünü/hizmeti nasıl alacağım, satın alma ne kadar süre alır, ne kadara mal olur?
Sitede yazan fiyat dışında ekstra bir ödeme yapacak mıyım?
Satın alırsam ne kadar sürede elime ulaşır?
Geri iade, kargo vb. şartlar nelerdir?
Eğer bu sorulara tatmin edici cevaplar verebiliyorsanız sonuç bir dönüşüm olacaktır. İşte bu akışı müşteriniz gibi düşünerek kurgulamanız gerekmektedir.

2. Dönüşümünüzü tanımlayın
Sayfanızda hangi aksiyonun dönüşüm olacağını belirlemeniz ve bu adıma yönlendirecek tüm akışı düşünmeniz önemlidir. Çünkü sayfa tasarımından, reklam tasarımına kadar tüm tasarım süreçleri ve pazarlama mesajları bu hedefe yöneltecek şekilde tasarlanmalıdır.

3. Araştırma yapın
Sayfanızdaki teklifin ziyaretçi için cazip olup olmadığını araştırın. Sunduğunuz hizmet uygun fiyatlı mı? Rakipleriniz ne gibi promosyonlar veriyor? gibi teklifinizle ilgili detayları araştırın. Unutmayın ki, ziyaretçinizin diğer web sitelerine ulaşması bir tıklama kadar kolay ve muhtemelen diğer teklifleri de değerlendirecekler.

4. Sayfanızı sadeleştirin ve özelleştirin
Landing page olabildiğince sade ve spesifik olmalıdır. Unutmayın ki, landing page sizin ana sayfanız değil, amacınız da sitenizdeki diğer bölümlere ziyaretçi çekmek değil. Bu yüzden landing page‘te sadece dönüşüme yönelten spesifik mesajlar olmalı. Bu sayfada inandırıcılıktan uzak ve genel ifadelerden kaçının. Olabildiğince spesifik ve dönüşüme yönelten mesajlar hazırlayın. Sitenizdeki başka sayfalara, kategorilere, ürünlere veya hizmetlere giden linkler varsa bunları kaldırın.
5. Reklam, görseller ve mesajın uyumlu olduğuna emin olun
Reklam, landing page görselleri ve pazarlama mesajı. Bu üçünün uyumu oldukça önemlidir. Bu üçü arasındaki uyumsuzluk, ziyaretçinizin güvenini zedeler ve sayfadan ayrılmasına neden olabilir.
6. Gereksiz menüleri kaldırın
Sayfanızı sadeleştirmenin bir parçası, menülerle ilgili olarak yapılacaklardır. Sıkça yapılan bir hata olduğu için ayrı bir bahis açmak faydalı olacak. Bir çok reklam veren, landing page tasarımı yaparken solda veya üstte tüm alt sayfalarına linkler barındıran menüler koyuyorlar. Hazır sayfamıza ziyaretçi gelmişken başka ürün / hizmetlerini tanıtmak istiyorlar. Oysaki reklam metninde vaat edilen şey her ne ise kullanıcının beklentisi odur ve bunun dışındaki her şey kullanıcının dikkatini dağıtmaktan başka bir etki yapmaz.

Mutlaka bu şekilde bir düşünceniz varsa ziyaretçinin dikkatini dağıtmak yerine, aşağıdaki senaryoyu uygulayın:
Müşteri sayfaya gelir
Hedef dönüşümü gerçekleştirir
Teşekkür sayfasında ek teklif sunulur. “Siparişiniz başarıyla alınmıştır, teşekkürler. Tebrikler, …. ürünümüzü de % 25 indirim hakkı kazandınız !” veya “…. ürünün yanında …. ürününü de %25 indirimli alabilirsiniz” gibi…
7. Gereksiz mesajları kaldırın
Satış hisler üzerinden yürür ve anlık bir duygudur. Satışa götüren bir yönelim yakalıdığınız zaman vakit kaybetmeden değerlendirin. Ziyaretçiniz reklama tıklayarak bunun ilk adımını yapmış oluyor ve sitenize geliyor. Artık satın alma tüneli girmesi için tek şeye ihtiyacı var : “call to action”. Ona başka mesajlar vererek asıl teklifinizi unutturmayın. Sayfa içinde yerleştireceğiniz dönüşüme yöneltmeyen her mesaj dönüşüm oranını düşürür.
İniş sayfanızda kullandığınız dil oldukça önemlidir. İniş sayfasında nasıl bir dil kullanılmalı, metin yazımında nelere dikkat edileli bu yazımda bulabilirsiniz.
8. Önemli mesajlar sayfanın üstünde olsun
Vermek istediğiniz mesaj ve faydayı olabildiğince sayfanızın üstünde konumlandırın. Bu bilhassa tasarım aşamasında dikkat edilmesi gerek bir noktadır. Önemli bilgilerin tümü kullanıcı “scrool” yaparak aşağıya inmeden, ekranında görünebilecek şekilde yerleştirilmelidir.
9. Sayfa görselliğine ve yerleşimine dikkat edin
İyi dönüşüm getiren sayfalar sanılanın aksine tasarım harikası değildirler. Tasarımınızı tamamen grafikerinize emanet etmeyin. Hedefi asla unutmayın ve tasarımınızı ona göre şekillendirin.
Landing page tasarımında şu noktalara dikkat etmelisiniz:
Tasarım elementleri hızlı yüklenmeli. (çok önemli)
Tasarım sade ve anlaşılır olmalı.
Renk uyumu ve tipografiye dikkat edilmeli
Tasarım dönüşüme yönlendirecek şekilde kurgulanmalı.
Flash ve java içeriklerden elden geldiğince kaçınılmalı.
Bilgi solda, aksiyon sağda olmalı. Çünkü insan zihni önce sol üstten incelemeye başlar ve sonra sağa bakar.

10. Formlarınızı kontrol edin ve kolaylaştırın
Sipariş veya kayıt formlarında olabildiğince az bilgiler alın. Formlarınız kolaylıkla doldurulmalı ve hatalardan arındırılmalıdır. Form tasarımında şunlara dikkat edin:
Olabildiğince az alan yaratın.
Gerek kalmadıkça zorunlu alanlar ve kısıtlamalar kullanmayın.
Cursor, TAB tuşuna basınca bir sonraki alana fokuslansın.
Reset tuşunu kullanmayın.
Birden fazla adım varsa, bunu bir navigasyonla gösterin.
Farklı gezginlerde (browserlarda) çalıştığına emin olun.

11. Satın alma veya hizmet bilgilerinizi verin
Formun doldurulduğu veya satışın gerçekleştiği adımda mutlaka şu bilgileri ziyretçinize verin.
Varsa ekstra masraflarla ilgili bilgiler
Kargo ve teslim şartları (kaç gün, hangi kargo şirketi ile, kargo ücreti vb.)
Kişisel bilgilerin kullanımı ve paylaşımı ile ilgili bilgiler (Bu formda verdiğiniz bilgiler 3.partilerle paylaşılmayacak, üyeliğiniz istediğiniz zamanda iptal edilebilecek vb.)
İade şartları hakkında bilgi
Sayfa tasarımı içinde verilemeyecek kadar uzun bilgiler için ilgili sayfaya link verilebilir.
12. Sürekli test edin
Unutmayınki doğru için tek bir formül yoktur. Yapılan her doğru iş mutlaka daha da iyileştirilebilir. Bunun için sürekli ölçümleme yapmalısınız.
Ancak işin başlangıcında sayfanızı şu maddeleri dikkate alarak mutlaka kontrol edin.
Farklı browserlarla test edin
Javascript ve flash desteği sağlıyormu test edin.
Farklı çözünürlüklerde test edin.
Formların çalıştığını doğrulayın.

Faydalı olması ümidiyle.

Safir Bilgisayar

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.